Rygestop nu - undgå at blive blind


Inspiration til et rygestop kan findes i mange motivationsfaktorer. Der eksisterer efterhånden en meget omfattende forskning om, hvad røg gør ved kroppen, vores hud, øjne, hjerne og indre organer. Rygning kan direkte mangedoble risikoen for at blindhed fordi nyere forskning har dokumenteret, at i sær øjnenes blodkar i nethinden er meget sensitive overfor røg.
I vores vestlige del af verden er rygning faktisk den mest hyppige årsag til alvorlige øjensyndomme og blindhed.

Sådan virker rygning på øjet
Ved rygning ses rygere tit stå og misse med øjnene, når røgen kommer generer i øjnene. Det er der en alvorlig grund til. Giftstofferne i røgen påvirker øjenslimhinden fordi de kemiske stoffer fremkalder en slags alvorlig kemisk øjenbetændelse.

En naturlig reaktion på dette er at klø sig i øjnene, men det kan i værste fald forværre betændelsen og kan kun stærkt frarådes.

Det findes en meget alvorlig øjensygdom, hvis hyppighed er mangedoblet i den rige del af verden hos rygerne. Øjensygdommen hedder Macula, som er en nedbrydning af øjets nethinde. Det betyder, at man langsomt nedbryder synet og bliver blind. Har du været ryger i mange år betyder et rygestop desværre, at det kun mindsker din risiko for at Macula en smule.

Andre alvorlige øjensygdomme kan standses ved et rygestop.
Rygere, der har røget i mange har en stærkt forøget risiko for at udvikle den aldersrelaterede sygdom grå stær langt hyppigere end ikke-rygere. Her er den helbredsmæssige gevinst dog noget større end ved den ovenfor nævnte øjensygdom. Et rygestop vil øjeblikket betyde, at risikoen for at udvikle grå stær formindskes løbende over tid.

(Kilde: netdoktor)

Tjen Penge Hjemmefra